Mormor berättar om Andra Världskriget i Sverige

Mormor berättar om Andra Världskriget i Sverige | Ransonering, tyskar på Järnvägen & krigsbarn. Min mormor, 90 år gammal, berättar om hur det var att vara ungdom i Sverige under andra världskriget. Hur svårt det var med ransoneringen, ransoneringskort, hur dom inte fick ha lampor tända på kvällarna och om paniken då tyskarna invaderade Norge samtidigt som Ryssarna tog sig in i Finland.

Mormor var tonåring under Andra Världskriget och hon minns mycket. Speciellt hur rädda dom var att kriget skulle komma till Sverige och hur tyskarna använde järnvägen bara några mil ifrån dom för att ta sig till Norge.

Mormor berättar också hur hennes familj tog in krigsbarn från Lahtis i Finland. Barn som blev skickade till Sverige av sina föräldrar där dom kunde vara i säkerthet. Hon kommer även ihåg namnet på de barn som bodde hos dom och granngården.

Mormors pappa var ansvarig för att samla in post, inventering av mat, djur, spannmål osv från gårdar i området, samt att dela ut pengar och lön till soldater i området.

*Följ SKÄGGFOBI på sociala medier:*
Facebook | https://www.facebook.com/skaggfobi
Instagram | https://twitter.com/skaggfobi
Twitter | https://twitter.com/skaggfobi

————-

Vill du vara med och stödja min kanal och bidra till fler och bättre videos? OCH, samtidigt bli ägare till en sjukt snygg Skäggfobi-tröja/hoodie? Kolla då in min merch shop: https://shop.spreadshirt.se/skaggfobi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.